Už ste niekedy premýšľali o povzbudení svojho chlpatého kamaráta papájovou liečbou? Ak nie, teraz je vhodný čas vyskúšať a ponúknuť vášmu maznáčikovi chutné jedlo.

Sušené papájové pochutiny pre vášho psa sú extrémne chutné a žuvacie, čo psovi tiež prospeje – ústna hygiena a dobré trávenie.

Chceli ste niekedy ponúknuť svojmu psovi papáju a neboli ste si istí, ako by ho to ovplyvnilo? Premýšľali ste niekedy, či je pre neho papája dokonca dobrá? Dajte všetky svoje starosti preč. Psy si môžu užívať papáje rovnako ako ľudia, stačí si dať pozor na to, ako moc toho váš maznáčik zje.

 

Výhody papájovej pochutiny pre vášho psa

Papájové pochutiny pre vášho psa v správnom množstve môžu mať mnoho výhod pre jeho zdravie. Papája je ovocie, ktoré obsahuje mnoho užitočných ingrediencií, napríklad:

  • Vitamíny K, C, E, A, ktoré zvyšujú energiu vášho psa a posilňujú imunitný systém
  • Vápnik, horčík a draslík, ktoré majú pozitívny vplyv na rast psa
  • Vysoký obsah vlákniny, čo môže zabrániť obezite a zabezpečiť zdravé trávenie vášho domáceho maznáčika
  • Dobrá štruktúra a konzistencia uľahčuje žuvanie

 

Ako sa papája získava

Papája pochádza z Mexika a ďalších krajín Strednej a Južnej Ameriky. Vždy bolo známe ako zázračné ovocie a dnes je považované za základnú zložku ázijského kulinárskeho sveta. Preto je India najväčším producentom papáje na svete. Vedeli ste, že produkuje ročne až 5,6 miliónov papáje?

Papája rastie na stromoch v horúcich častiach sveta, čo znamená, že sa vyskytuje prevažne v tropických a subtropických častiach sveta.

 

Je lepšie zvoliť čerstvú alebo sušenú papáju?

Napriek tomu, že čerstvá aj sušená papája má na vášho psa mnoho pozitívnych účinkov, treba medzi nimi rozlišovať. Každá z nich má mnoho výhod, z ktorých bude mať váš maznáčik úžitok.

Sušená papája obsahuje málo vody, ale má vyššie množstvo cukru, čo ju robí chutnejší. Tvrdšie štruktúra a najmä štruktúra papájových pochúťok zlepší žuvacie schopnosti vášho psa, čo má pozitívny vplyv na jeho náladu a zuby. Počas žuvania sa uvoľňuje hormón šťastia, takže môžete jeho deň určite rozjasniť jedným papájovým zážitkom.

Ale musíte venovať pozornosť množstvo sušenej papáje. Buďte zvlášť opatrní, ak má váš pes problémy s vysokým obsahom cukru. V tomto prípade je pre neho vhodnejšie čerstvá papája, ktorá obsahuje viac vody a menej cukru.

 

Prečo je vitamín C dobrý?

Väčšina ľudí si je vedomá, že vitamín C je pre prežitie zásadný, a preto ho konzumuje každý deň. Často sa pýtame, či je pre naše domácich miláčikov rovnako dôležitý vitamín C. Všetci psi produkujú vitamín C v ich telách, takže sa verí, že už to vo svojej strave nepotrebujú. To platilo až do štúdie v roku 1942, ktorá ukázala, že psy majú nedostatok vitamínu C.

Nedostatok vitamínu C je bežným problémom u psov, ktorí majú kožné problémy, trpia horúčkou a tí, ktorí sú neustále vystavení vysokej úrovni stresu. Najčastejšou príčinou nedostatku vitamínu C je psychický stres a nadmerné napätie. To možno často pozorovať u loveckých, závodných a policajných psov.

So správnym množstvom vitamínu C zvyšujeme imunitný systém zvieraťa, ktorý mu pomáha vyhýbať sa mnohým chorobám. Vitamín C zvýši počet protilátok v tele vášho psa, ktoré bojujú s baktériami a vírusmi. To mu umožní bojovať proti mnohým chorobám.

Odporúča sa tiež pre šteňatá, pretože pomáha vytvárať kolagén, čo je kľúčový faktor správneho rastu kĺbov a kostí. Preto sa vyšší príjem vitamínu C odporúča tiež pre starších psov, ktorí po zotaveniu potrebujú kolagén.

 

Pozitívny účinok na zažívací trakt psa

Papája obsahuje 88 % vody a 11 % uhľohydrátov (cukor a vlákninu). Vďaka prítomnosti vlákniny a cukru sú papájové pochúťky perfektným riešením pre nadmernú obezitu vášho domáceho maznáčika.

 Vlákno vyrieši tráviace ťažkosti vášho psa, pretože pôsobia ako prírodný zdroj na úľavu od žalúdočných problémov u ľudí a zvierat. Vysoký obsah vlákniny, minerálov a vitamínov zabráni nadúvaniu vašich štvornohých priateľov.

 

Ktorí psi môžu jesť papáju?

Papája má veľmi pozitívny vplyv na zdravé trávenie vášho psa; nesmieme však zabudnúť na jeho ďalšie vlastnosti. Vzhľadom na pretrvávajúce pozitívne účinky sa papája odporúča aj pre ďalšie zdravotné problémy.

Odporúča sa psom, ktorí majú nasledujúce:

  • obezita
  • alergické reakcie
  • pankreatitída
  • slabý imunitný systém 
  • ochorenie pečene / obličiek 
  • cukrovka

 

Odporúčaná denná dávka

Odporúčané denné množstvo papáje závisí na veľkosti psa a jeho reakcii na ňu. Musíte mať na pamäti, že by papája nemá podávať ako hlavné jedlo. Je už zahrnutá v 5 % prevažne vlhkého krmiva pre psov. Papája liečiť môže slúžiť ako „dezert“, ktorý bude mať mnoho pozitívnych účinkov na jeho zdravie. Môžete ich tiež použiť k výcviku vášho maznáčika.

Každé jedlo má iný účinok na črevá zvierat, takže najprv sa uistite, že papája nemá nepriaznivý vplyv na vášho psa. Tiež sa uistite, že váš domáci miláčik nie je alergický na papáju.

Skúste mu ponúknuť jeden kúsok a pozorovať, ako na neho bude reagovať jeho koža, trávenie, imunitný systém. Napriek jeho pozitívnym účinkom odporúčame poradiť sa s veterinárnym lekárom alebo iným odborníkom pred kŕmením vo veľkom množstve.

 

Finálna myšlienka

Ako vidíte, papája je vhodná pre menšie aj väčšie psy. Má mnoho pozitívnych vlastností, ktoré prispejú k zdraviu vášho domáceho maznáčika.

Dúfame, že ste si tento článok užili a získali veľa dôležitých informácií. Teraz môžete pokaziť svojho psa papájovými pochutinami a necítiť sa z toho zle.

Sme vždy k dispozícii a ak budete mať akékoľvek ďalšie otázky, radi vám pomôžeme :)